Oldalak

2013. december 7., szombat

A pénz útja

De jó volt az őskorban pénz nélkül! Terméket más termékre lehetett cserélni. A pénz megjelenésével ez megváltozott. Ha csak egy fajta pénz lenne a világban az nem okozna gondot. De mivel minden államnak más a pénzneme, ezért nagy egyenlőtlenségek alakultak ki. Egy országot tönkre lehet tenni a pénzének az elértéktelenítésével. Ez történt velünk is a 90'-es években. Akkora inflációt generáltak nálunk, ami a privatizáció során beszedett pénzeket pár év alatt elértéktelenítette. Növelték a hiteleink kamatterheit. És így a bevételeink nem tudták azt fedezni. De ez egy más téma. Térjünk vissza a pénz körforgásához.

Mi is történik a mindennapokban?
Elmegyünk a gazdaságba dolgozni, termelni.
A gazdaságban végbevitt tevékenységért fizetést kapunk.
A megkapott fizetést elköltjük a gazdaságban -akár általunk - megtermelt termékre, szolgáltatásra.

Az 1900-as évek elejéig felesleg csak a föld és gyártulajdonosok zsebében halmozódott fel. Így csak ők tudtak fejleszteni, fejlődni. Az a réteg aki a munka döntő részét elvégezte, nem tudott magának pénzt felhalmozni. Ez változott meg a XX. század elején. Ekkor jöttek létre a tőzsdék, ahol a kisemberek is tudtak tulajdonrészt szerezni vállalatokban, és részesedni a felhalmozódó többlettől. A pénz és tőkepiac fejlődésével új közvetítők léptek színre, akik a kisbefektetőknek segítettek a pénzüket visszajuttatni a gazdaságba. Természetesen jutalékért. A mai világban sajnos elválasztották a kisbefektetőket a piactól. És ma a legtöbb esetben a közvetítő kapja a jutalékot, nem az ügyfél. Ugyanis a legtöbb "közvetítőnél" elhelyezett pénz után a közvetítő többet kaszál mint a befektető pl. unitlinked, bankbetét. 

Hogyan történik a pénz körforgása?


A legtöbb esetben így jut el a kisbefektetők, bankszámla tulajdonosok pénze a gazdaságba.

A gazdaság tőkeigénye részvények útján kerül a gazdaságba. A részvényeket a tőzsdén forgalmazzák, adják-veszik. A forgalom többségét vagyonkezelők bonyolítják le. A részvények az általuk kezelt alapokba kerülnek, a befektetők megbízásai, befektetett tőkéje alapján. A bankok, biztosítók is vagyonkezelőkön keresztül fektetnek be. Van amelyik saját vagyonkezelőjén keresztül. És így kétszer is költséget számol fel, nyereségre tesz szert. 
Ebben egy másik nagy probléma, hogy az ügyfél elveszíti a tulajdonosi jogokat. Ugyanis egy bankszámla vagy egy biztosítás esetében a tulajdonos a bank vagy a biztosító. És így a bank, biztosító mondja meg, hogy miként is teljesített a befektetés. Az ügyfél soha nem tudja meg a valódi nyereséget. Ezt eltitkolják előlük. Az ügyfél ki van téve a bank, biztosító kénye-kedvének, nyereség éhségének. A bank, biztosító egy nyereségorientált szervezet, elsősorban a saját tulajdonosi körük érdekeit képviselik.

Amennyiben szeretnénk megtartani tulajdonosi mivoltunkat, akkor közvetlenül kell a vagyonkezelőhöz eljutnunk. Tőle kell befektetési alapot vásárolnunk. Ezt megtehetjük, és ebben az esetben egy letéti bankban, letéti számlán őrzik nekünk a befektetési alapok jegyeit. Így mi vagyunk teljes mértékben a befektetéseink haszonélvezői.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése