Oldalak

2013. december 12., csütörtök

Kis lépésekkel sokat elérni

A pénz két fajtája létezik: az egyik, ami a miénk, a másik, ami nem. Mindkét esetben bonyolult kihívás előtt állunk. Az egyik: hogyan gazdálkodjunk meglevő pénzünkkel, hogy a legnagyobb hozamot érjük el? A másik: hogyan lehet azzal a pénzzel, ami most nem áll rendelkezésünkre, egyedi finanszírozási modelleken át álmainkat megvalósítani?

§Életünk minden szakasza sajátos, így pénzbefektetéseinket céljainknak megfelelően, rugalmasan kell alakítania.
§Takarítsunk meg fiatal korban, hogy később profitálhassunk belőle

A születéstől az egyetemig
§Péter születésekor a nagyszülők indítottak számára egy megtakarítást: havi 50€. Péter egyetemi tanulmányaira.
§20 éves korában meg akarja kezdeni tanulmányait, és szüksége van a rendszeres megtakarításból származó pénzre.
§A befektetés értéke Péter 20. születésnapján:







§Péternek kereken 60.000 €-ra (1.000 €/hó, 5 éven keresztül) van szüksége tanulmányaihoz.
§A fennmaradó 20.036 € a letétben marad.
§A nagyszülők által indított havi megtakarítás (50 €) tovább fut.

Az egyetemtől a lakás megszerzéséig
§Péter sikeresen befejezte tanulmányait, és 35 évesen szeretne egy szép otthont.§Befektetésének értéke Péter 35. születésnapján:


§Péternek álmai házához 100.000 €-ra van szüksége§A fennmaradó 19.042 € a letéten marad.

§Továbbá Péter ezentúl havonta 100 €-t takarít meg,

A lakástól a szülési szabadságig

§Péter teljesítette családja saját otthonnal kapcsolatos álmát.§Péter felesége kisbabát szül és szülési szabadságra megy.
§Péter a 2 évre, amíg felesége fizetése kiesik, havi 700 € kivételi tervet indít.
§Eközben a havi megtakarítása is szünetel.
§A befektetés értéke 2 év után:



§Péter tudja, hogy még a nyugdíjas évekről is gondoskodnia kell. Ezért havi megtakarítását, újra 100 €-ra emeli.

A szülési szabadságtól a nyugdíjig
§Péter már 60 évesen szeretné a nyugállományt élvezni.
A befektetés értéke Péter 60. születésnapján


§Ebből élvezheti Péter a nyugdíjas éveit, egy havi 2.500 € kivételi terv elindításával.
§20 év után még mindig marad 30.000 €, melyet két unokája számára befektet.

A saját otthon és az anyagi függetlenség álma megvalósulhat. Ugyanúgy gyermekeinek kívánságai: jogosítvány, első saját otthon és jól megalapozott képzés. Az ehhez szükséges anyagi háttér már korán megteremthető. Ehhez hosszútávú értékgazdálkodás szükséges. A minőség és a befektetések szórása ebben meghatározó szerepet játszik.
A tartalékok átlátható befektetése sokak számára erőteljes igényt jelent. A lejárt életbiztosításokból és lakástakarékossági szerződésekből származó vagyoni értékek, a nyugdíj- és végkielégítésekből származó befektetések, örökségi hagyatékok és a részvény-, valamint kötvényalapok átütemezéseinek szórása szükséges ahhoz, hogy értéküket hosszabb időszakon keresztül is megőrizzék. Különböző dologi és pénzértékekre, kibocsátókra, szakágakra, területekre és futamidőkre felbontva. Leginkább független előgondoskodási és értékpapír-szakértők támogatásával. Sokak számára fontos, hogy munkával töltött éveik gyümölcsét és nyugdíjas éveiket gondtalanul élvezhessék anélkül, hogy életszínvonaluk fenntartása érdekében lemondásokra lenne szükség. A folyamatos kamatosztalékokkal járó vagyonértékek lehetővé tesznek egy szerény jövedelem-kiegészítést.


Az MSCI Word Index 20 éves időtartamra: 1970.02.28-2009.02.28. Számítási alap: havi. Értékfejlődés a BVI-módszer alapján EUR-ban. Számítási alap: nettó eszközérték, kibocsátási felár vagy egyéb vétellel/eladással kapcsolatos tranzakciós költségek illetve adók nélkül, melyek figyelembe vétele negatívan hatna az értékfejlődésre. A hozamokat újra befektetik. Az indexet csupán összehasonlításként vesszük figyelembe, és a megfigyelési időszak befektetési környezetét szemlélteti. Az indexeket alapvetően nem kezelik aktívan, és nem lehetséges közvetlenül egy indexbe befektetni. Az index értékfejlődése nem tartalmazza a ráfordítások levonását, és nem valamely Franklin Templeton befektetési alap értékfejlődését mutatja. A múltbeli értékfejlődés nem megbízható indikátora és jövőbeli értékfejlődésnek, és semmilyen garanciát nem jelent a jövőre nézve. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése